Mázli, hogy Amerikában mindennek azonnal értelmezhető nevet adnak és nem kell a neten kutatni, hogy például egy kenyérhez milyen títpusú lisztre van szükség. Na, de! mi van akkor, ha egy igazi jó parasztkenyeret sütne az ember és a recept azt írja, hogy kell hozzá BL55-ös és BL80-as liszt? Ez már kisebb fejtörést okozhat ha nem magyar boltban vesszük meg a hozzávalókat, éppen ezért elkészítettem ezt a listát, amit a jövőben bővíteni fogok– más hasznos infókkal is kiegészítve.
Lisztek
- BL-80 (kenyérliszt) – bread flour (*strong flour, hard flour)
- BL-55 (sima búzaliszt) – all-purpose flour (plain flour)
- BFF-55 (rétesliszt) – cake & pastry flour (soft flour)
- GL-200 (graham liszt) – graham flour
- DSL (durum simaliszt) – durum flour
- TBL-70 (tönkölybúza liszt) – spelt flour
- Teljes kiőlésű liszt – whole-wheat flour (wholemeal flour)
- RL-60 (fehér rozsliszt) – light vagy white rye flour
- RL-90 (világos rozsliszt) – medium rye flour
- RL-125 (sötét rozsliszt) – dark rye flour
- RL- 190 (teljes kiőrlésű rozsliszt) – pumpernickel flour
- BL-112 (félfehér liszt/fehérítetlen liszt) – unbleached flour
- Félfogós liszt – semolina flour (búzadaraliszt)
- Durumliszt – semolina/durum flour (A semolina flour egy nehezebb liszt, sokkal darabosabb, mint a durum, a durum inkább a liszt-szerűbb, finoman őrölt.)
- Burgonyaliszt – potato flour (Nem összekeverendő a potato starch-csal, az ugyanis a burgonyakeményítő.)
- Rizsliszt – rice flour
- Árpaliszt – barley flour
- Teff liszt – teff flour (gluténmentes gabonaliszt)
- Útifű maghéj liszt – psyllium seed powder/flour
- Hajdinaliszt – buckwheat flour
- Mandulaliszt – Almond flour (Ezt mondjuk tökre nem érdemes megvenni – ahogyan az összes többi maglisztet sem –, sokkal olcsóbb ha megveszed a magot es otthon ledarálod.)
- Mogyoróliszt – Hazelnut flour (Nem összekeverendő a peanuttal, az a földimogyoró!)
- Földimogyoróliszt – peanut flour
- Kókuszliszt – coconut flour (Ezt sem érdemes megvenni, sokkal olcsóbb ha otthon darálod le. A kávédaráló tökéletes erre.)
- Kölesliszt – millet flour
- Lenmagliszt – flax seed flour (Amerikában semmi esetre se keresd linseedként, mert így nem ismerik.)
- Csicseriborsóliszt – chickpea flour/garbanzo flour (Spanyolul a csicseriborsó „garbanzo”. Ezt sem érdemes megvenni, a sima kemény sárgaborsót – tehát nem a konzerves/üveges verziót – is el lehet készíteni otthon.)
- Sárgaborsóliszt – yellow peas/split peas (Én ezt is otthon darálnám össze.)
- Tritikále liszt – triticale flour
- Tápióka liszt – tapioca flour
- Nem liszt, de nehezen megtalálható és sok háztartásból hiányzik: GRÍZ/BÚZADARA (AD) – creamy wheat hot cereal/wheat farina (spanyolul a búzadara, „farina”) A Red Millnek van organic változata is.
- Kukoricaliszt – corn flour
- Cirokliszt – sorghum flour
- Amarántliszt – amaranth flour
- Zabliszt – oatmeal flour
- Sütőporos liszt – self-rising flour. (Sütőporral dúsított liszt. Abban az esetben jó, ha kifogyott a háztartás a sütőporból és pont van ilyen liszt kéznél, mondjuk én jobban kultiválom ha saját kezűleg keverhetem össze az alapanyagokat.)
*A zárójeles részek az angliai lisztekhez adnak útmutatót.
További érdekes infók
A búzaliszteknek három fő típusuk van:
- finomliszt (BL 51; BL 55)
- fogós liszt (BF 50; BFF 55)
- kenyérliszt (BL 80; BL 112; BL 160)
A finomliszt, az apró szemcséjű liszt, mint például a BL 55-ös, a fogós liszt az a rétes-, vagy a grízes liszt, a kenyérlisztek meg a viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények.
A különböző lisztek feldolgozásáról, hogy mi, mibe való, egy következő posztban fogok írni. És akkor már persze, az alapanyagok kiméréséről is, például, hogy mennyi 1 cup.
Még nagyon kezdő vagyok a témában, ha úgy érzed, hogy van mivel gazdagítani/javítani az előbb felsoroltakat, kommentelj, vagy írj levelet!