Hetek óta szeretnék enni egy igazán finom, omlós sajtos rudat, de sehol nem találtam vegán változatot. Vagy legalábbis olyat nem, ami tetszett is volna -- így hát kénytelen voltam megalkotni a saját receptemet. Bio-alapanyagokat használtam, 4-500 forintra jön ki így egy tányérral, a nem bio változat, szerintem pont a fele, vagy még annyi sem. Sajtból annyira kevés kell, hogy szinte csak a csücskét reszeltem rá, én is csodálkoztam, de nem kellett több. Ez tök jó hír :)
Ilyen lett, omlós, illatos és a sajt ropog rajta
Hozzávalók, 1 tányérnyi adaghoz:
- 200 g liszt (150g BL 55, 50g BL 80-as lisztet használtam)
- 3 evőkanál kávédarálón aprított arany lenmag (liszttől függ)
- víz
- két csipet curry por
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1-2 evőkanál sörélesztőpehely (de bármennyit tehetsz bele természetesen)
- só
- 5 evőkanál zabtejszín
- 125g Bravocado (ez volt itthon, szuz kokuszzsir is jo, vagy barmilyen margarin)
- reszelt sajt ízlés szerint
- édes kömény
Elkészítés:
- Keverd össze a lisztet, a sütőport, a sörélesztőpelyhet és a sót.
- Keverd el a a lenmagot a vízzel (tojás állagú massza legyen), majd add hozzá a curryt is és kanalazd hozzá a lisztes keverékhez, de hagyjál belőle kicsit a tészta megkenéséhez is.
- Végül jöhet a zabtejszín és a margarin, majd a gyúrás. Addig nyomkodd, amíg össze nem áll és utána meg legalább 5 percig. (A linzertésztához nagyon hasonló lesz a végeredmény, amit kapnod kell!)
- Csomagold be a tésztát és tedd hűtőbe egy órára.
- Nyújtsd ki a tésztát, körülbelül fél centi vastagra (vagy amilyen vastagra szeretnéd), kend meg a lenmagos lötyivel és szórj rá reszelt sajtot, köményt, vagy ami jól esik.
- 200 fokos, előmelegített sütőben süsd, pirulásig.
- EDD MEG! :D
*Ha kérdésed van, írj nyugodtan levelet a barefooded@gmail.com címre, vagy keress Facebookon!