barefooded

barefooded

Így kell kiigazodni az amerikai lisztek között

2017. április 08. - barefooded

Mázli, hogy Amerikában mindennek azonnal értelmezhető nevet adnak és nem kell a neten kutatni, hogy például egy kenyérhez milyen títpusú lisztre van szükség. Na, de! mi van akkor, ha egy igazi jó parasztkenyeret sütne az ember és a recept azt írja, hogy kell hozzá BL55-ös és BL80-as liszt? Ez már kisebb fejtörést okozhat ha nem magyar boltban vesszük meg a hozzávalókat, éppen ezért elkészítettem ezt a listát, amit a jövőben bővíteni fogok más hasznos infókkal is kiegészítve.

flour.jpeg

Lisztek 

  • BL-80 (kenyérliszt)  – bread flour (*strong flour, hard flour)
  • BL-55 (sima búzaliszt) – all-purpose flour (plain flour)
  • BFF-55 (rétesliszt) – cake & pastry flour (soft flour)
  • GL-200 (graham liszt) – graham flour
  • DSL (durum simaliszt) – durum flour
  • TBL-70 (tönkölybúza liszt) – spelt flour
  • Teljes kiőlésű liszt – whole-wheat flour (wholemeal flour)
  • RL-60 (fehér rozsliszt) – light vagy white rye flour
  • RL-90 (világos rozsliszt)  medium rye flour
  • RL-125 (sötét rozsliszt) – dark rye flour
  • RL- 190 (teljes kiőrlésű rozsliszt) – pumpernickel flour
  • BL-112 (félfehér liszt/fehérítetlen liszt) – unbleached flour 
  • Félfogós liszt – semolina flour (búzadaraliszt)
  • Durumliszt – semolina/durum flour (A semolina flour egy nehezebb liszt, sokkal darabosabb, mint a durum, a durum inkább a liszt-szerűbb, finoman őrölt.)
  • Burgonyaliszt – potato flour (Nem összekeverendő a potato starch-csal, az ugyanis a burgonyakeményítő.)
  • Rizsliszt – rice flour
  • Árpaliszt  barley flour
  • Teff liszt – teff flour (gluténmentes gabonaliszt)
  • Útifű maghéj liszt – psyllium seed powder/flour
  • Hajdinaliszt – buckwheat flour
  • Mandulaliszt – Almond flour (Ezt mondjuk tökre nem érdemes megvenni – ahogyan az összes többi maglisztet sem –, sokkal olcsóbb ha megveszed a magot es otthon ledarálod.)
  • Mogyoróliszt – Hazelnut flour (Nem összekeverendő a peanuttal, az a földimogyoró!)
  • Földimogyoróliszt – peanut flour
  • Kókuszliszt – coconut flour (Ezt sem érdemes megvenni, sokkal olcsóbb ha otthon darálod le. A kávédaráló tökéletes erre.)
  • Kölesliszt – millet flour
  • Lenmagliszt – flax seed flour (Amerikában semmi esetre se keresd linseedként, mert így nem ismerik.)
  • Csicseriborsóliszt – chickpea flour/garbanzo flour (Spanyolul a csicseriborsó „garbanzo”. Ezt sem érdemes megvenni, a sima kemény sárgaborsót  tehát nem a konzerves/üveges verziót  is el lehet készíteni otthon.)
  • Sárgaborsóliszt – yellow peas/split peas (Én ezt is otthon darálnám össze.)
  • Tritikále liszt – triticale flour
  • Tápióka liszt – tapioca flour
  • Nem liszt, de nehezen megtalálható és sok háztartásból hiányzik: GRÍZ/BÚZADARA (AD) – creamy wheat hot cereal/wheat farina (spanyolul a búzadara, „farina”) A Red Millnek van organic változata is.
  • Kukoricaliszt – corn flour 
  • Cirokliszt – sorghum flour
  • Amarántliszt – amaranth flour
  • Zabliszt – oatmeal flour
  • Sütőporos liszt – self-rising flour. (Sütőporral dúsított liszt. Abban az esetben jó, ha kifogyott a háztartás a sütőporból és pont van ilyen liszt kéznél, mondjuk én jobban kultiválom ha saját kezűleg keverhetem össze az alapanyagokat.)

 

flour3.jpeg

 *A zárójeles részek az angliai lisztekhez adnak útmutatót.

 

További érdekes infók

A búzaliszteknek három fő típusuk van:

  • finomliszt (BL 51; BL 55)
  • fogós liszt (BF 50; BFF 55)
  • kenyérliszt (BL 80; BL 112; BL 160)

A finomliszt, az apró szemcséjű liszt, mint például a BL 55-ös, a fogós liszt az a rétes-, vagy a grízes liszt, a kenyérlisztek meg a viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények.  

flour1.jpeg

 

A különböző lisztek feldolgozásáról, hogy mi, mibe való, egy következő posztban fogok írni. És akkor már persze, az alapanyagok kiméréséről is, például, hogy mennyi 1 cup.

Még nagyon kezdő vagyok a témában, ha úgy érzed, hogy van mivel gazdagítani/javítani az előbb felsoroltakat, kommentelj, vagy írj levelet!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barefooded.blog.hu/api/trackback/id/tr5512392907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.09. 21:05:45

a sárgaborsó lisztet hívják még Gram flour nak is legalább is az Indiaiak.
A farina inkább liszt mint dara a semolina inkább búzadara.
www.care2.com/greenliving/7-amazing-health-benefits-of-semolina.html

barefooded 2017.04.09. 22:15:30

@Mr Eggs: Koszi!
Pont forditva tapasztaltam, a wheat farina a gríz es a semolina a liszt. A sargaborsot beírom, koszonom:)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.10. 08:25:49

@barefooded: akkor úgy mondom itt Angliában úgy van ahogy én mondtam

Attilajukkaja 2020.05.23. 22:35:55

Nagyon hasznos poszt volt, köszi!
Remélem, a jól vagytok, a kicsik szépen cseperednek, és valamikor folytatod a blogot.

blackhairlady 2020.09.10. 04:42:15

A semolina nagyon apro szemu, a farina sokkal durvabbra van orolve.

Mysterious Thinker 2021.03.24. 21:16:53

Kiegészíteném annyival, hogy: irtózatos nagy butaság azt mondani a maglisztekre, hogy nem érdemes megvenni, mert sokkal olcsóbb,ha otthon kávédarálóval ledarálod, mert azon kívül, hogy áramot is fogyasztasz, ergó nem feltétlen lesz olcsóbb és még a kávédarálók többsége sem alkalmas erre a feladatra (és hosszadalmas is) , érdemes tudni, hogy abból nem lesz liszt:) Attól, hogy neked finom őrlésűnek tűnik, attól még a magvak zsírja (és még sok minden más) benne marad, így egyes receptek elkészítéséhez (legtöbb) alkalmatlan lesz. Nem véletlenül van finomra őrölt mandula külön és mandula LISZT. Szívesen:)
süti beállítások módosítása